.: Élőállat szállítás szabályai - Fuvarosklub - megbízható fuvarozók :.

A jók a jókkal tudnak a legjobbak lenni


Élőállat szállítás szabályai

Az élőállat szállítás szabályainak betartása rendkívül fontos. Ilyenkor szállítmányunk nem tárgyak összessége, amit ha egy helyre leteszünk, esetlegesen rögzítünk akkor ott is marad, amíg nem tesszük azt máshová. A szállítmány ebben az esetben él, lélegzik és érzékel minden körülötte zajló eseményt, történést.

Ha az állatokat nem lábon hajtással, hanem valamilyen szállítóeszközön szállítjuk, akkor rengeteg szabályt és feltételt kell szem előtt tartani. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a jelenleg hatályos élőállat szállítási szabályokat.

Mielőtt elkezdenénk az élőállat szállítást

Az első szabály a szállítóeszközhöz kapcsolódik, hiszen „állatokat csak erre a célra engedélyezettidegen- és veszélyforrást jelentő anyagtól mentes, tiszta, műszakilag megfelelő állapotú járművön (...) szabad szállítani, a vonatkozó állatjóléti szabályok betartása mellett.” A szállítóeszköz megfelelőségéről a szolgáltató állatorvos győződik meg, mielőtt kiállítaná a szállításhoz elengedhetetlenül fontos szállítási dokumentációt.

Az állatorvos ezen kívül dönthet úgy, hogy bizonyos állatokat, vagy állatcsoportokat külön kell szállítani. Sőt, az engedélyadást meg is tagadhatja. Ebben az esetben az élőállatok szállítása nem megengedett.

A szállítóeszközre vonatkozó szabályok élőállat szállítás során

Az élőállatok szállítására használt járművet az ahhoz tartozó felszerelésekkel együtt szükséges megfelelően letisztítani és fertőtleníteni.

”Gépjárművön történő élőállat-szállításra csak speciálisan erre a célra kialakított, megfelelő műszaki állapotban lévő és engedéllyel rendelkező szállítóeszköz használható.” Két esetben nincs szükség ilyen engedélyre, mégpedig akkor ha a mezőgazdasági termelők saját tulajdonban lévő szállítóeszközzel szállítanak saját tulajdonban lévő állatokat szezonális vándorlegeltetés céljából, vagy ha saját tenyészetei, telepei között szállítja állatait 50 km-nél rövidebb távolságra.

Az élőállítás szállítás szabályairól további részleteket a Magyar közlöny 2012. évi 111. számában talál.

Élőállat szállításnál hatványozottan fontos, hogy megbízható fuvarost válasszunk. Olyat, akiről tudjuk, hogy biztosan betartja az élőállat szállítás szabályait. Amennyiben ilyen fuvarost keres, jó helyen jár. Nézze meg az élőállat szállítók listáját, és válasszon megbízható fuvarost!

Élőállat szállítással foglalkozik, és szeretne Ön is felkerülni a listára? Regisztráljon oldalunkon, ha a Megbízhatók klubjához szeretne csatlakozni!

**********************************

Kérdése, véleménye van? Keresse ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken. 
A megadott számon Nagy Judit fogja tájékoztatni Önt.

E-mail: megbizhatok@gmail.com

Telefon +36 20/42-300-42